LegalRisk


Rechtsbijstand

Rechtsbijstand wordt meestal verleend door advocaten of door juristen van een verzekeraar in het geval van een rechtsbijstandverzekering. Particulieren en ondernemers die een juridisch conflict hebben laten zich vaak juridisch bijstaan door een eigen advocaat of door een jurist van de rechtsbijstandverzekering. Een aantal juridische procedures mogen alleen door een advocaat worden gevoerd, maar een verplicht toegewezen jurist via een rechtsbijstandverzekering is meestal geen advocaat. Een jurist heeft net als een advocaat rechten gestudeerd, maar een advocaat moet daarna ook een driejarige beroepsopleiding voor advocaten afronden. Bovendien worden alleen advocaten door een rechtbank beëdigd na het afleggen van een eed of een belofte. Een advocaat moet langer studeren dan een jurist en mede daarom mogen bepaalde juridische procedures alleen door een advocaat worden gevoerd. Juridische procedures worden in beginsel door een jurist van de verzekeraar gevoerd, tenzij het een juridische procedure betreft die alleen door een advocaat mag worden gevoerd. Een verzekerde van een rechtsbijstandverzekering heeft een wettelijk recht om op kosten van de verzekeraar een advocaat te nemen, mits de verzekeraar voorafgaand toestemming verleent voor het voeren van een juridische procedure. De polisvoorwaarden van een rechtsbijstandverzekering bepalen de spelregels voor het inschakelen van een eigen advocaat.

Particulieren met een laag inkomen hebben in beginsel recht op subsidie voor rechtsbijstand van een advocaat of subsidie voor bemiddeling van een mediator. Zo'n subsidie voor rechtsbijstand of mediation wordt een "toevoeging" genoemd en kan alleen bij de Raad voor Rechtsbijstand worden aangevraagd door een advocaat of een mediator. De bedragen voor een toevoeging zijn relatief laag en daarom zijn niet alle advocaten en mediators bereid om op basis van een toevoeging te werken. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de toevoeging rechtstreeks aan de advocaat of de mediator. De aanvrager van een toevoeging moet wel een eigen bijdrage betalen aan de advocaat of de mediator als de toevoeging wordt toegekend door de Raad voor Rechtsbijstand. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen en het vermogen van de aanvrager. Een aanvrager met een heel laag inkomen kan tevens bij de gemeente "bijzondere bijstand" aanvragen waardoor mogelijk de eigen bijdrage voor een advocaat of een mediator wordt vergoed. Meer informatie over een toevoeging vindt u hier. Na het sluiten (x) van de website van de Raad voor Rechtsbijstand komt u automatisch weer terug op onze website.

Wij helpen particulieren en ondernemers die een deskundig advocaat zoeken en werken landelijk. Alle aangesloten advocaten zijn werkzaam bij zelfstandige advocatenkantoren en beschikken over een officieel erkend specialisatiekeurmerk voor het rechtsgebied waarin zij werkzaam zijn. De aangesloten advocaten zijn werkzaam als:

Arbeidsrecht advocaat
Familierecht advocaat
Letselschade advocaat
Mediator


Wilt u advies van een deskundig advocaat ? Vraag gerust om een vrijblijvend advies van een advocaat die officieel wordt erkend als juridisch specialist binnen een specifiek rechtsgebied. Na ontvangst van uw verzoek via het contactformulier wordt u vrijblijvend gebeld door een deskundig advocaat.